Vochtschade

Eerst meten, dan pas kopen!!

Vocht is een sluipmoordenaar in uw camper en caravan

Vochtschade is helaas een veel voorkomend probleem in campers en caravans. En bovendien een probleem dat kan ontstaan zonder dat u het in de gaten heeft. Weet u bijvoorbeeld zeker dat uw camper geheel vrij is van vocht? Of bestaat er misschien toch een kans dat er (onzichtbare) schade is ontstaan? Om ernstige schade aan uw camper te voorkomen leg ik u graag uit waar vochtschade vandaan komt en wat u hier zelf tegen kunt doen.

Waar komt dat vocht nou eigenlijk vandaan?

Alles wat op de camper gemonteerd zit, wordt afgedicht met kit om het binnendringen van vocht te voorkomen. Denk hierbij aan ramen, deuren en luiken, maar ook de overgangen tussen dak en wand en tussen wand en vloer. Vergeet hierbij vooral niet de luifel, het derde remlicht, de achteruitrijcamera, etc, etc.

Als kit ouder wordt gaat deze indrogen en ontstaan er haarscheurtje in. Hierdoor kruipt het vocht naar binnen, wat aan de buitenzijde op de camper of caravan komt. Als het vocht eenmaal in de wand zit, kan het er niet meer uit. Vele wanden zijn opgebouwd met hout, maar ook wanden die zijn opgebouwd als sandwichpaneel kunnen schade oplopen als gevolg van het binnen dringen van het water. De buitenwand kan los gaan zitten door het vocht, maar ook gaat het vocht via de randen van het in de wand gemonteerde raam of luik naar de vaak houten binnen afwerking van het sandwichpaneel.

Ook kunnen de ramen en luiken een houten omlijsting hebben waardoor het vocht verder naar binnen dringt. Als deze omlijsting binnen beplating te lang nat blijft, gaat dit vanzelf rotten. Hierdoor vormt zich schimmel in de wand van de camper en of caravan.

Omdat dit proces zich afspeelt in de wand van de camper/caravan zal dit in de meeste gevallen, nog niet zichtbaar zijn. Door een vochtmeting te (laten) doen kunt u dat wel constateren. Men noemt vocht dan ook niet voor niet een sluipmoordenaar!

Vochtschade is te herkennen door vochtkringen, waterstreepje en wanden en vloeren die zacht en sponzig aanvoelen. Indien u één van deze symptomen in uw camper aantreft is het zaak om het voertuig zo spoedig mogelijk te laten inspecteren door een gespecialiseerde schadehersteller. Als u dit constateert is het kwaad al geschiedt!

Voorkomen is beter dan genezen

Nu we bekend zijn met een aantal oorzaken hoe het vocht in uw camper komt, kunnen we ook gaan nadenken over de manier waarop vochtschade kan worden voorkomen.

Het voorkomen van vochtschade is erg moeilijk. Gewoon om dat niet te controleren is of een kitrand nog afdicht.

Het belangrijkste is dus een vochtmeting. Als men in een vroeg stadium een mogelijk vochtschade wil opsporen is de enige mogelijkheid: METEN.

Bij aanschaf van een nieuwe camper krijgt u een aantal jaren garantie op vochtschade. Voorwaarde is dan wel dat men ieder jaar een gedegen vochtmeting laat verrichten.

Als tijdens deze periode een vochtschade kan ontstaan, dan kan dit zeker ook NA de garantieperiode. Stop dus nooit met een jaarlijkse vochtmeting.

Het beste tijdstip is ieder jaar nadat u terug komt van vakantie en de camper gaat stallen.

Dan is er de hele winterperiode tijd om de schade te (laten) repareren. Als u niet meet en de camper met een eventuele vochtschade weg zet, gaat het rottingsproces al beginnen. Als u hem dan weer uit de stalling haalt, zal er opnieuw water via het lek naar binnen dringen met alle gevolgen van dien.

Het plaatsen van vochtvreters in de camper tijdens de stalling is zinloos. Het vocht in de omgevingslucht van uw camper veroorzaakt geen vochtschade in de wanden. Omgevingsvocht kan men gemakkelijk voorkomen door goed te ventileren.

Vochtschade is niet verzekerd!

Mocht er ondanks alle goede zorgen toch sprake zijn van vochtschade, dan is het raadzaam om deze schade zo spoedig mogelijk te laten verhelpen. Als u er op tijd bij bent dan kan de schade misschien nog eenvoudig worden gerepareerd.

Als u ieder jaar meet dan is de vochtschade recent en kan dan vaak gewoon verholpen worden door het raam, luik of wat dan ook rondom waar de lekkage is geconstateerd, te demonteren. Laat het een paar weken drogen, maak het goed schoon, opnieuw inkitten en monteren. Als u het zelf niet kunt en/of het niet zeker weet, roep dan altijd de hulp van een professional in en gebruik ook vooral de goede kit!

De kosten voor het herstellen van vochtschade komen te allen tijde geheel voor uw eigen rekening. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die schade, door een langzaam inwerkend evenement, zoals als vochtschade, als gedekte gebeurtenis in haar polisvoorwaarden heeft opgenomen.

Denk er aan: vochtschade is een dure aangelegenheid!

Vragen? Bel ons!
0412 617187